Fogyj okosan Timivel!

Timit pár éve láttam meg, egy veszprémi edzőteremben. Akkor kezdtem az edzést, kicsit suta voltam, segítségre is szorultam…a pihenőkben meg figyeltem ezt a lányt. A kitartását, elszántságát irigyeltem és motivált is. Timi azóta elvégezte a Fitness Akadémiát, edzőként dolgozik, azt csinálja amit szeret.
Mikor döntötted el, hogy nem az aerobikot vagy a kangoot választod mint a legtöbb lány, hanem lemész a terembe a súlyzók közé?

Tímea: Három éve határoztam el hogy változtatok addigi életemen. Leszoktam a cigiről, életmódot váltottam.  Ez a kulcsszó az életmódváltás. Betelt a pohár amikor elmentem vásárolni és nem találtam olyan ruhát ami tetszett volna, nem tudtam a tükörbe nézni, nem tetszett a látvány. Nem voltam kibékülve magammal  s ez kihatott a mindennapjaimra is. Akkoriban mindent ettem, nem érdekelt hány óra, van ugyan úgy megettem este 9kor a 3 nagy szelet kenyeret a tésztát akármit. Ülőmunkát végeztem semmit nem mozogtam szinte csak annyit amennyi szükséges volt a buszig. Közel 20kg-tól szabadultam meg 1 év alatt s mellette feszes, formás lettem. 2014-ben elvégeztem a Fitness Akadémián a Testépítés-fitness sportoktatói képzést.

Mi az ami naponta motivál?
Tímea: Ami naponta motivál a tudat,hogy nem szeretnék még egyszer olyan lenni mint akkoriban.
Sok motivációs oldalt követek a Facebookon, idézeteket olvasgatok, rég nem látott
ismerősök keresnek meg, hogy segítsek nekik is. Mint az élet más területein itt is vannak
hullámvölgyek, de akkor  előveszem a tudatom mélyéről hogy mit miért csinálok és
továbblendülök. Számomra ez a sport egy szenvedély egy örök szerelem, függővé tett.
Minden nap azt várom, mikor mehetek edzeni. Nincs kifogás,menni kell .
Biztos sokan kerestek meg olyanok akik rövid idő alatt látványos eredményt akarnak elérni. Lassan elkezdődik az esküvői szezon. Mindenki a legjobb formáját akarja mutatni a nagy napon. Mit tanácsolnál?

Tímea: Aki látványos eredményt szeretne elérni rövid idő alatt, először is változtasson életmódot, ahogy azt már említettem. Mind táplálkozásban, mind életvitelben, szánjon időt a mozgásra, legyen türelmes, hisz ez a türelemről is szól. Ez egy folyamat nem lehet egyik napról a másikra lefogyni. Keressen fel szakembert, ma már bármelyik edzőteremben megtalálható személyi edző, aki segítségére lesz mind táplálkozásban mint edzésben.

Mit tehetünk az álomkarcsúság eléréséért ha ilyen kritikusan kevés az időnk?
Tímea: Ha kevés időnk van, össze állítható fél órás otthon végezhető edzésterv is mely megmozgat minden izmunkat. Az interneten nagyon sok ilyen videó megtalálható.  Tűzzünk ki magunk elé egy célt, ez lehet rövid és hosszútávú is, de mindenképp ahhoz, hogy el tudjunk indulni fogalmazzuk meg céljainkat.
A nők hajlamosak kipróbálni mindenféle diétát ( káposztaleves, 90-napos… ) amitől aztán csodát várnak. Mi a véleményed ezekről a diétákról és a hozzá fűzött reményekről?
Tímea: Nem értek egyet a 90 napos és hasonló csoda diétákkal. Én is kipróbáltam és majd
megvesztem az éhségtől. Együnk naponta 5-6-szor keveset, szénhidrátot inkább a nap első felében akkor is jó minőségű, teljes kiőrlésű szénhidrátokat. Fontos szerepük van abban is, hogy segítik a vércukor megfelelő szinten tartását. Fogyasszunk pulykamellet, csirkemellet, halat, tojást ezek magas fehérje tartalmúak. Gyümölcsöt is a nap első felében a bennük lévő gyümölcscukor miatt.

 

Ha mégis diéta, mit javasolsz az edzés mellett mi az amit nyugodt szívvel fogyaszthatunk, nassolhatunk?

Tímea: Ha nassolni támad kedvünk, ehetünk zabpehelyből készült egyszerű süteményeket, sok fórum foglalkozik diétás nassolni valókkal, nagyon tuti receptek vannak. Diót például szív-és érrendszeri betegségben szenvedők is előszeretettel fogyasztják. Mogyoró, mandula de ezekből sem egy zacskó, hanem egy maréknyi.

Sok nőben még él a tévhit, hogy a súlyzós edzésektől megvastagodik a testük, éppen ezért csak a kardió gépeket hajlandóak használni. Mi lehet a legjobb érv, motiváció ezeknek a hölgyeknek, hogy leszálljanak a gépekről és megmerjék emelni a súlyokat?

Tímea: Tévhit, hogy a súlyzós edzésektől megvastagszik egy hölgy és férfias lesz. Eleve a  női és férfi nem, a természet 2 csodája különböző genetikai adottságokkal. A férfiak izomzata teljesen más felépítésű mint egy nőé. Sokan a cardio gépeket nyüstölik a végsőkig, aminek az eredménye az lesz, hogy ugyan lefogynak de kifogynak saját bőrükből és nem lesz feszes a testük. A súlyzós edzésekkel szép nőies forma érhető el.  Ne úgy képzeljük el a súlyzós edzést hogy 100kg-ot mozgatunk meg.

A leendő menyasszonyok, érdeklődők hol tudnak elérni, ha egy olyan személyre van szükségük aki mellettük áll és támogatja őket?

Tímea: Megtalálható vagyok a Facebookon, saját edzői oldalammal: Makláry Tímea Testépítés- Fitness Edző néven. Várom szeretettel a változni vágyó hölgyek leveleit.
Íme kedvenc idézetem Muhammad Alitól, mely 3 éve kísér utamon:
“A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra
könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a
változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás.
Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s